top of page

20km van Brussel


In 1969 trokken Leo Verbeeck en Clem Mertens vanuit de stille Kempen naar Brussel om er te gaan studeren. Brussel beviel hen zo goed dat ze ook na hun studententijd er nog een tijd bleven plakken om er hun eerste werkervaring op te doen als jonge stagiair-architect. Voor Clem duurde dat zelfs tot zijn zoon Jan er werd geboren. Deze drie JMT-leden hebben dus wel iets met Brussel.


Zondag 28 mei reden ze er nog eens naar toe, maar nu om weer eens deel te nemen aan de 20 km door Brussel, het jaarlijkse hoogfeest voor de Belgische joggers en lopers.

Het beloofde erg warm te worden, net als de zaterdag ervoor. Gelukkig kwamen er wolken voor de zon en even voor de start viel er zelfs een malse bui uit die wolken zodat alles wat werd verkoeld en opgefrist. Jan en Clem mochten met de tweede wave van start om 10:06 u en 6 minuten later mocht ook Leo vertrekken.

Brussel biedt een mooi parcours, langs het koninklijk paleis, het justitiepaleis, de tunnels onder de Louisalaan, het Terkamerenbos en de grote lanen van Bosvoorde, Oudergem en Woluwe om dan de zware klim van de Tervurenlaan naar de Cinquantenaire voor te schotelen. Met 222 hoogtemeters wordt dit meteen een serieuze kluif. In de tweede helft trokken de wolken helemaal weg en steeg de temperatuur zienderogen.

De organisatie stelt 40 000 startnummers ter beschikking. Heel veel van die nummers worden opgekocht door firma’s en organisaties om uit te delen aan hun leden maar ruim een kwart daarvan komt niet opdagen. Er finishten 20 131 mannen en 8 552 vrouwen. Van ons JMT-trio kwam Jan als eerste over de meet na 1:44:32 als 6 512de van de mannen. Leo deed er 1:50:07 over om als 8 854ste man te eindigen en Clem deed het in 1:53:17 en miste zo net een plaats in de eerste helft door 10 231ste te worden.


Achteraf bleek nog een JMT-lid te hebben deelgenomen. Kris Willems uit Balen, sinds dit jaar ook aangesloten bij onze loopclub, deed ook mee en was bovendien nog wat sneller dan hoger genoemd trio. Hij finishte in 1:38:44.


567 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page