top of page

Nr 139: Schelde-Durme-Marathon (Hamme)


Nadat ik de ontgoocheling over de opgave in de Kristal Marathon heb verwerkt ga ik op zoek naar een alternatief. Ik vind de Schelde-Durme Marathon in Hamme die dit jaar voor de derde keer wordt gelopen. Het is een kleine organisatie met een halve en een hele marathon, een 50 km- en een 100 km-race. Het is ruim twee jaar geleden dat ik nog eens een Belgische marathon liep en het is misschien nog eens leuk om wat mij bekende mensen tegen te komen. Ik schrijf me niet vooraf in omdat mijn verkoudheid lang blijft aanslepen maar in de week van de wedstrijd beslis ik om mee te doen. Omdat ik zie aan de uitslagen van de twee vorige jaren dat het er heel eenzaam gaat zijn vraag ik aan enkele mensen om mij te begeleiden met de fiets maar het komt voor geen van hen goed aan. Dus op zondag 18 maart vertrek ik om 8:30 alleen met de auto naar Hamme.

Als ik daar aankom zijn er al enkele mensen bezig aan de 50 en de 100 km. Af en toe komt er iemand langsgelopen aan het lokaal waar de organisatie gehuisvest is. Voor de marathon zijn er 33 lopers vooraf ingeschreven. Ik ben bij de eersten van de daginschrijvers en krijg nummer 35 en dat ziet er zo uit:


Er komen toch nog wat meer lopers opdagen en natuurlijk zijn er daar enkelen bij die mijn 100ste marathon hebben meegelopen in 2010 in Balen.

De temperatuur buiten is maar net boven het vriespunt en de oostenwind is erg onaangenaam. Ik draag twee T-shirts met lange mouwen, een singlet en mijn windjak van JMT, een buff, een muts en handschoenen. 44 lopers maken zich klaar en stellen zich op en om 11 u vertrekken we. Al heel snel komen we op het jaagpad naast de Durme. Het groepje marathonlopers valt onmiddellijk uit elkaar. Bij de monding van de Durme komen we op het jaagpad naast de Schelde. We geraken na een tijdje samen met een drietal. De twee anderen zijn jonge mannen. Eén ervan is hier voor zijn debuutmarathon en zijn vrouw fietst mee. De andere is een stukadoor uit Aarschot met iets meer loopervaring. Waar de wind in ons nadeel blaast probeer ik wat organisatie te brengen in ons groepje met de vrouw op haar fiets op kop en wij daar in een rijtje schuin achter. Het gaat redelijk vlot.


Wij kruisen af en toe een ultraloper en die moedig ik dan ook aan. Na een tijd kruisen we ook de eerste marathonlopers die al op de terugweg zijn. Bij een bevoorradingspost blijft onze debutant achter. Wij zijn nog met twee. Al na 10 km begint het te wringen in mijn ingewanden. Ik kan het nog 5 km onder controle houden maar dan moet ik toch aan de kant. Nico, de stukadoor, gaat alleen verder. Als ik terug op het parcours kom zit ik vlak achter een loper in een rood vestje. Ik ga hem voorbij maar hij pikt aan. Voor de rest is het heel eenzaam lopen.

Mijn volgeling en ik passeren de mat in de start- en aankomstzone na 2:02:44. Dat valt wat tegen want ik had de indruk dat we wel onder 2 u zouden kunnen passeren. De lopers van de halve zijn net gestart. We lopen weer het jaagpad van de Durme op en daarna dat van de Schelde. Mijn tempo is wat gezakt maar af en toe kan ik en de man in mijn spoor nog iemand passeren, zowel marathonlopers als trage deelnemers aan de halve. Helaas begint de spanning in mijn ingewanden weer toe te nemen en moet ik voor de tweede keer aan de kant. Mijn volgeling loopt natuurlijk door en nu ben ik helemaal alleen. Het wordt echt eenzaam. Soms zie ik niemand meer voor mij. Op een bepaald moment zie ik verscheidene lopers op een andere dijk Ik vrees dat ik ergens fout ben gelopen, maar bij een splitsing vraag ik aan een seingever van waar die anderen komen en hij zegt dat die lopers verkeerd zijn en ik dus juist. Gelukkig maar!


Het gaat een beetje moeizaam maar ik voel toch dat ik er zal geraken. Deze keer ga ik zeker het einde halen. Op twee kilometer van het einde kan ik nog een jonge deelnemer aan de halve marathon die aan het stappen is, op sleeptouw nemen en hij blijft aanklampen.

Ik loop de mat over na 4:13:37. Niet heel schitterend maar gezien het koude en winderige weer, de twee sanitaire stops en de eenzaamheid onderweg toch niet al te slecht. Nico, de stukadoor is drie minuten voor mij aangekomen. Wij gaan samen naar de sporthal om te douchen. Terug in het lokaal drinken we samen nog iets en praten wat bij met bevriende lopers. De jonge debutant komt me bedanken omdat hij in het begin mee kon lopen en ook de man met het rode vest die 15 km in mijn spoor liep bedankt me voor het haaswerk.

Al snel laad ik mijn sporttas en het zakje met de twee biertjes die we hebben gekregen in de auto en na iets meer dan een uur ben ik terug in Balen.

Van de 44 starters komen er 43 aan. Ik word 30ste en van de drie deelnemers in de categorie M65 ben ik de eerste!


84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page