top of page

Great Breweries Marathon


Drie juni 2018. Een zonnige zondagmorgen : samen met mijn schoonzoon Jelle sta ik aan de start van de Great Breweries marathon. Jelle voor zijn eerste, ik voor mijn 67ste. Oorspronkelijk stond deze marathon niet op mijn programma, dat met de 42 km in Spijkenisse (december 2017), Gran Canaria (januari 2018) en Zeeuws Vlaanderen (april 2018) al behoorlijk gevuld was. De “ biermarathon” werd eraan toegevoegd op verzoek van Jelle, die enige ervaring en gezelschap wel op prijs stelde.

Een bereidwillige BOB-chauffeur (een must bij deze marathon) dropt ons keurig op tijd aan de brouwerij Moortgat in Breendonk-Puurs. De sfeer is er rustig en gemoedelijk, passend bij het recreatieve, ludieke karakter van de Great Breweries marathon. Ook de organisatie is OK : geen wachtrijen bij het afhalen van de startnummers, voldoende toiletten, prima sporttasbewaring, zelfs een aparte tafel met een tiental tubes zonnebrandolie factor 30 was voorzien.

En dan is het geduldig wachten op de start om 9.15 uur. Het is dan al behoorlijk warm, zo’n 22 gaden, zodat rustig starten en voldoende drinken heel belangrijk worden. De organisatie heeft tussen al de 5 km-punten nog extra waterposten voorzien, zodat er elke 2,5 km minimaal water te verkrijgen is.

De trechterstart zorgt voor voldoende ruimte na het passeren van de startmatten, geen gedrum en meteen een goed tempo, afhankelijk van je doel natuurlijk. En dat doel is gedurende de voorbereiding een paar keer gewijzigd. Aanvankelijk was “ uitlopen” het doel en werden alleen duurlopen afgewerkt. Later, na de Kempenrun (halve marathon) in Hapert, was een eindtijd rond de 4u 30’ realistisch, en na een nieuw persoonlijk record tijdens de Foorloop (10 km) in Dessel werd gedroomd van …. “ nog meer” .


Gezien deze evolutie in de laatste maanden vóór de marathon was ons aanvangstempo snel maar nog net aanvaardbaar. In de buurt van km. 5 werd ik plots verrast door een groen-wit JMT-shirt. Gezapig passeerde JMT-er Dirk Luyten, die zou gaan finishen in 3u 34’ 22”. Tot de brouwerij van de Palm op km.10 werd het tempo vrij constant gehouden. Daarna tot halfweg ging het ietsje trager, maar met een tussentijd van 1u 59’ 53” vestigde Jelle een nieuw persoonlijk record op de halve marathon.

Het werd intussen steeds warmer, 25 graden en meer, en de passage door het schaduwrijke Buggenhoutbos kwam erg gelegen. Vervolgens richting brouwerij Bosteels (km.25), nog steeds in een goed monotoon tempo. Maar plots ging het minder goed, de bekende man met de hamer kwam langs en klopte behoorlijk stevig. De laatste 17 km werden op karakter afgewerkt met enkele wandelpauzes en vervolgens toch weer moeizaam aanzetten. Vanaf km. 35 kregen we het gezelschap van ex-JMTer Eric Smets, die zijn zoon Dirk begeleidde op de fiets.

De finish werd bereikt na 4u 20’ 10”, een prachtige en verwachtte eindtijd, al was de verdeling van de krachten niet efficiënt gebeurd. Na enkele degustaties, Duvel, Karmeliet en Cornet, aangeboden door de Great Breweries werden al plannen gemaakt voor een volgende marathon. Toch een teken van goed herstel. En met een bierpakket onder de arm terug richting Mol werd een gezellige, veel te warme marathondag afgesloten. Op naar de volgende !!!82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page