top of page

Luchtdoop


Mieke Pouders geniet nog na van haar eerste JMT-zweefvlucht

“Mijn vuurdoop op de Keiheuvel was onvergetelijk, dit smaakt naar meer”


Mieke Pouders uit Lutlommel nam vorig jaar in augustus deel aan onze JMT-natuurloop en sleepte na afloop met de aanwezigheidstombola één van de hoofdprijzen weg. Een zweefvlucht viel haar te beurt en daar werd reikhalzend naar uitgekeken door Mieke, die naar eigen zeggen vooraf wel een beetje zenuwachtig was. De weersomstandigheden leken gunstig voor de luchtdoop zodat zaterdagmiddag Mieke en haar man Tom samen met de kinderen Femke en Jasper op de Balense aeroclub Keiheuvel arriveerden. Het was ons clublid Walter Mariën (kind des huizes als monteur van de sportvliegtuigen) die de familie Mertens-Pouders verwelkomde. Waarna even later het gezelschap langs een veilige weg de piste overstak op weg naar de zwevers die klaar stonden om het luchtruim te verkennen. Het zonnetje was van de partij, maar er stond wel een stevige bries. “Ideaal zweefweer in de lente want vandaag komt de wind uit het Noordoosten”, zegt instructeur Jean Van De Plas. “De koude lucht komt uit het noorden en in combinatie met de warmte die uit de grond komt kan dat opstijgende warme lucht opleveren wat we in vliegtermen ‘thermiek’ noemen. En die luchtbellen moet de piloot dan tijdens de vlucht zoeken om nog meer hoogte te kunnen winnen.”


Ondertussen maakte Mieke kennis met zweefpiloot Bart en kreeg ze instructiegewijs nog wat tips mee waarna ze zelfverzekerd haar parachute omgordde en vooraan plaats nam in het toestel, klaar voor vertrek. Dat gebeurt door middel van een lier (ijzeren kabel), die bijna 1km van het zweefvliegtuig is verwijderd en wordt aangehaakt aan de zwever. De start is altijd spectaculair want na een paar seconden zit je al aan erg hoge startsnelheid en binnen de minuut (afhankelijk van de wind) kan je al vlug een hoogte van een ongeveer 400 tot 500 meter halen wanneer de kabel wordt afgehaakt.

We zien het toestel dan ook vlug hoogte winnen en inderdaad lijkt de piloot ook wat thermiek gevonden te hebben om te blijven stijgen. We zijn dan ook benieuwd na afloop als in de verte het zweefvliegtuig zich opmaakt om te landen. Mieke is enthousiast. “Een onvergetelijke ervaring en de startsnelheid dat was wel wennen, maar voor je het beseft zit je vlug boven en kan je alles mooi aanschouwen vanuit de lucht. Leuk. We hebben toch kunnen vliegen tot aan de kerk van Lommel centrum en zijn toch een halfuur boven kunnen blijven. Dit zijn onvergetelijke momenten en dat smaakt naar meer. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Ook onze 10-jarige zoon Jasper heeft na mij een luchtdoop gemaakt, maar omdat er dreigende wolken opkwamen was de vlucht korter. Dit was voor ons een aangename kennismaking met het zweefvliegen. Met dank aan de mensen van de Keiheuvel en aan het Molse Jogging & Marathon Team”, besluit Mieke, die zondag 18 augustus al heeft aangevinkt om aanwezig te zijn op de vierde Molse natuurloop. (svh)153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page