top of page
  • Foto van schrijverJMT Mol

Sterke schema’s :’walk the talk’……’run the talk’

Prestaties zijn gebouwd op stevige funderingen en dat is bij JMT niet anders. Daarom zijn trainingsschema’s enorm belangrijk.

We gingen dan ook ons oor te luisteren leggen bij JMT-trainer Michel Luypaerts en gooiden hem volgende eerste vraag voor de voeten:


Dat Schema’s kwaliteitsvol zijn voor elke groep, is een heel sterke JMT-troef. Zijn JMT-schema’s wetenschappelijk onderbouwd ?

Michel : “In 2013 nam ik over van Jos Wouters, die met trainingspensioen ging. De methodologie van Jan Olbrecht nam ik over. Deze methodiek gebruik ik nog steeds om technisch verantwoorde schema’ te schrijven. In praktijk zien we dat heel weinig leden gekwetst of overbelast raken. We stellen ook vast dat onze lopers vooruitgang boeken, als ze voordien andere schema’s zouden gebruikt hebben. We nodigen Jan Olbrecht ook uit om ons te assisteren bij lactaattesten. Hier krijgen we telkens bevestiging dat onze aanpak bijzonder goed is, bovendien laten deze testen mij toe, om individueel en heel gericht bij te sturen waar nodig. De methodiek van Jan Olbrecht werkt altijd en voor iedereen, leidt tot weinig kwetsuren of overbelasting en geeft goede resultaten, met als gevolg een tevreden trainer.”


Hoeveel tijd steek je in het schrijven van de schema’s?

Michel : “Elk schema is uniek. Dat heeft zijn redenen, zo zijn bijvoorbeeld de wedstrijden, waar we als club aan deel nemen, steeds anders, en dus worden schema’s en trainingen aangepast. Begin je met één week aan te passen, dan volgt ook de rest. Het is immers zo, dat elk blok in het trainingsprincipe van Jan Olbrecht, een zeer nauw gezette verhouding kent tussen de verschillende typische trainingstijden, te lopen afstanden en te nemen pauzes. Schema’s schrijven, naar het volgende doel toe, beginnen dan ook steeds van vooraf aan. Bovendien moet ik me als trainer flexibel opstellen en schema’s bijsturen volgens de noden van de leden en de club, zoals die zich voordoen. Met de jaren, en de ervaring, gaat het schrijven steeds vlotter. Hoe lang doe ik daar nu over ? We hebben 18 trainingsgroepen, en je mag al gauw meer dan 100 uur rekenen per half jaar.”


Hoe stuur je de integratie van Start2Run naar JMT?

Michel : “De start2runners kunnen na enkele maanden 10 km lopen. Ik schrijf een programma om de overgang naar JMT vlekkeloos te laten verlopen. Met dat programma maken ze kennis met de methodiek van Jan Olbrecht. Na het lopen van één van de einddoelen kunnen ze normaal aansluiten bij één van de groepen, gewoonlijk 12, 13 of 14, en van hieruit kunnen ze hun loopprestaties verder uitbouwen. Uiteraard vertrouw ik ook op het advies van de Start2Run-begeleiders om de integratie zo vlot mogelijk te laten verlopen. We steken veel tijd in nieuwkomers, zo dat ze nog jaren kunnen genieten onder onze JMT-vlag.”


Hoe help je de atleten die uit roulatie zijn door ziekte of kwetsuur?

Michel : “We zijn een heel grote groep geworden, en dus is de kans reëel dat atleten wel eens uit roulatie geraken. Weer opstarten vergt een heel specifieke, individuele aanpak, afhankelijk van de oorzaak van het uit roulatie geraken. Dit zijn de moeilijkste schema’s, afhankelijk van enkele factoren. Als trainer moet ik goed begrijpen wat voor de atleet nog maximaal haalbaar is binnen het tijdskader dat de atleet voor ogen heeft om een bepaald niveau te halen. Ik hou ook contact met leden die uit roulatie zijn. Een telefoontje om even te luisteren hoe het gaat, scherpt de binding met de club.”


Welke andere taken heb je naast het afwerken van schema’s ?

Michel : “Als trainer wil ik steeds mijn steentje bijdrage om het gedachtengoed van de club kracht bij te zetten : onze leden moeten plezier hebben om gevarieerd en op een technisch verantwoorde manier, met respect voor ieders kunnen, te trainen. Je moet ook ieders doelstelling kennen, we hebben lopers die alleen omwille van het sociale aspect bij onze club zijn, we hebben zeer competitieve loper en alles daar tussen. Maar, daar stopt het niet bij. Als trainer wil ik ook een goede begeleider, steun en toeverlaat zijn. Zo ben ik aanwezig bij wedstrijden om aan te vuren, maar ook bij trainingen om een vinger aan de pols te hebben, één beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Je moet je pupillen kennen om met goed advies te helpen, en om continu bij te sturen. De nabespreking bij een Duveltje hoort daar graag bij. Onze naam is Jogging en Marathon team. De vlag moet de lading dekken.”


Walk the talk ! Run the talk ! (WD)


Met dank aan Michel Luypaerts voor zijn medewerking aan het tot stand brengen van dit artikel.




79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page