top of page
  • Foto van schrijverJMT Mol

Viva Valencia

Wat waren we aangenaam verrast toen we begin december vorig jaar een JMT-aanbieding om richting Valencia te trekken in onze mailbox vonden. We zouden er, tijdens een vijfdaagse trip, de welbekende en zeer populaire halve marathon afhaspelen. De mail ging niet onopgemerkt voorbij want er bleek heel wat interesse. Voor de coördinatie en organisatie konden we rekenen op onze Nederlandse JMT-tandem Ieke en Tessa. Zij bundelden hun krachten en maakten een mooi en gevarieerd programma. En of dat gelukt is! Het was reikhalzend uitkijken richting de derde stad van Spanje. Niet enkel bekend om zijn sinaasappelen, paella en horchata (een vitaminerijke amandeldrank). Wat mij betreft mag je daar de bekende cocktail “agua de Valencia” aan toevoegen. Dat betekent “water van Valencia”, een echte sportdrank dus 😉.


Op twee wielen

Vroeg opstaan was de boodschap op dag één van onze trip. We moesten op een ontiegelijk vroeg uur uit de veren, want we vertrokken om 4u aan de Molse sporthal, waarna het busgewijs richting Eindhoven ging. Nadat iedereen de nodige formaliteiten met verve vervulde en een koffiepauze later, kozen we om even over zeven het luchtruim om iets meer dan 2u15 later te landen op de nog licht bewolke Aeropuerto de Valencia. Ieke en Tessa zorgden voor metrotickets en na een flinke metrorit arriveerden we aan metrostation Ayora, op een kwartiertje wandelen van ons DWO Hotel, gelegen aan de Avenida del Puerto. Op het terras nuttigden we onze eerste drankjes en verorberden we lekkere broodjes. Gaandeweg konden we inchecken in de net gepoetste kamers.


We waren op dat moment aanwezig met een 31-koppig gezelschap, een mooie JMT-delegatie dus. Helaas zonder onze voorzitter Peter en zijn vrouw Linda, die jammer genoeg verstek moesten geven wegens ziekte.

De ligging van het hotel was uitstekend, niet ver van het strand en het centrum. We konden wandelen of metro Ayora nemen, want er werd een 10-rittenkaartje voorzien, handig toch wel. Onze eerste afspraak was een fietstocht. Opgesplitst in 3 JMT-groepen leerden we op de fiets de stad kennen met een Nederlandstalige gids. Op geregelde tijdstippen stopten we voor fotomomenten gekoppeld aan de nodige uitleg. We toerden langs en door het uitgestrekte park Turia, de in 1957 drooggelegde rivier waar enorm veel gesport wordt en we ook veel families met kinderen passeerden. We zagen ook fraaie gebouwen en bruggen opduiken in de oude stad en hielden halt bij de imposante Torres de Serranos, de gotische vestigingsmuren van de stad. Alvast een geslaagde opener op deze eerste dag.Avondeten

Dat de Spanjaarden laat eten en nog later uitgaan is al langer geweten. We reserveerden vooraf in La Capilla met een vrij grote groep, terwijl andere leden ook een leuke locatie zochten om de avondmaaltijd te nuttigen met de nodige proeverijen. (Al is in Spanje tussen 14u en 16u vaak de belangrijkste maaltijd, met onder meer de bekende ‘plato/menu del dia’). Maar de Valencianen passen zich uiteraard aan de toeristen aan. Toch stonden we nog voor gesloten deuren, dus maakten we dankbaar gebruik van een aantal vrije tafeltjes en stoelen op een plaza vlakbij. Het schuiven met tafels en stoelen om een beetje plaats te scheppen voor onze grote groep was niet naar de zin van de Aziatische chef. Zijn ogen spuwden bij momenten vuur, maar kom: het is hem vergeven. Mijn pilsje Estrella Galicia smaakte in ieder geval best lekker. Nadien deden de jonge ondernemers van La Capilla erg hun best om het ons naar de zin te maken. Al was dat niet altijd even eenvoudig met zulke grote groep. Na het diner was er nog de kans om de buurt te verkennen want we zaten vlakbij Ruzafa, de nieuwe trendy hotspot met vele muziekclubs en drinkbarretjes. Een levendige buurt zo blijkt uit navraag, maar sommige clubs openen de deuren pas rond middernacht. Het was dan ook later dan verwacht wanneer ik samen met mijn metgezel terugkeerde richting hotel.


Loslopen

Na deze best goedgevulde eerste dag verzamelden heel wat JMT-ers al vroeg in de morgen, om 8u, voor een sessie loslopen. Ik koos om een rustpauze in te lassen, maar alle respect voor diegenen die al voor het ontbijt kozen voor een korte loop. Een ontbijt dat er best mocht zijn trouwens. Tegen de middag maakten we ons op voor een metrotrip voor het ophalen van de borstnummers. Het was een drukte van jewelste in de indrukwekkende Runners Expo waar iedereen tussen 9u en 21u moest inchecken. Na deze plichtplegingen kon ieder voor zich de namiddag naar eigen zin invullen. Keuze genoeg overigens in deze aangename stad met haar verrukkelijke temperaturen. Wij kozen er voor om te lunchen in de gezellige Mercado de Colon en gingen nadien richting maagdenplein oftewel de Plaza de la Vigin, op zoek naar een terrasstoeltje en een bijhorende agua de Valencia met stukjes sinaasappel. Best een pittig drankje, maar we dronken het dan ook met een rietje. Ik heb begrepen dat het daags nadien door sommige JMT’ers maar een fruitsapje werd genoemd. Smaken verschillen, gelukkig maar. Hoe dan ook: deze avond geen verlengingen en rond 22u al onder de wol want andermaal, morgen vroeg uit de veren en wel om 6u15.


D-Day voor de lopers

Zondagmorgen was het dus zover en hingen er toch wel wat kriebels in de lucht bij de JMT’ers. Gezonde spanning in aanloop naar de start van de halve marathon. Dat was duidelijk bij het erg vroeg geserveerde ontbijt. Rond half acht gingen we in groep op zoek naar de startplaats, waarna we nog onze juiste ‘wave’ moesten vinden. Dat verliep al bij al vlot maar het was toch nog even wachten vooraleer de 33 JMT-lopers hun eerste meters lieten optekenen. De atleten werden tijdens de race geruggensteund door een flink aantal luidruchtige JMT-supporters voor de morele steun, wat meer dan welkom was. We kregen een erg mooie omloop voor de voeten geschoven en een bij momenten uitzinnig publiek moedigde de meer dan 20.000 deelnemers fors aan. Ook muzikaal was er mooie ondersteuning. Hoewel het in feite een trainingsgerelateerde wedstrijd was volgens ons schema (‘just for fun’) werden er toch mooie prestaties geleverd van alle deelnemende leden. We denken dan aan Bart Waumans (debutant halve) die samen met Marleen Dirckx (lang uit door blessure) binnen de 2 uren eindigden. Ook Alex Convens, die startte met het idee om maar 10 km te lopen, heeft volgehouden en uiteindelijk de volle 21.1 km uitgelopen. Vermelden we ook de aanwezigheid van Nancy Ooms, die vrijdagavond landde om zondag al terug te keren en dus tussendoor een halve marathon afhaspelde. Opmerkelijk is zeker ook de prestatie van An Belmans, die op 22 juli in de lappenmand belandde met een breuk aan de enkel en dus lang in het gips zat. Precies 3 maanden later zette ze met succes deze halve marathon op haar palmares. Daar was ook onze trainer Michel bijzonder gelukkig over: “En dat in een zeer korte periode, want An is er met veel inzet en toewijding in geslaagd om de halve marathon op een medisch verantwoorde wijze voor te bereiden en uit te lopen”, reageert de JMT-trainer.


Samenhorigheid

Uiteraard volgde na de inspanning een blokje ontspanning met een deugddoende drink in de tuin van het hotel, gevolgd door een zalige douche. Als voorbode op het avonddiner trokken de verschillende JMT-groepen in de namiddag de stad in of elders, op zoek naar het nodige vertier. Ambiance was er wel, dat merkten we toen de vele foto’s WhatsAppgewijs binnenkwamen. Zoals de traditie het wil is samenhorigheid belangrijk bij de club en dat uit zich na een wedstrijd telkens in een gezamenlijk diner, ditmaal in Puerte Del Mar in het centrum van de stad. Uiteraard kaartten we met een goed gevoel na over de voorbije dagen en blikten we vooruit naar de resterende dagen. Dit in het gezelschap van een gitarist die het beste van zichzelf gaf. De meeste mensen trokken nadien richting hotel en ook ons gezelschap ging die richting uit, want het was een vermoeiende dag geweest. Toch konden we niet weerstaan aan een laatste slaapmutsje in goed gezelschap.


Vrije dag

Dag vier brak aan en de voorspellingen waren hoopgevend als beste dag van de vier met de zon die fors scheen in de loop van de namiddag. Niet dat het de voorbije dagen frisjes was, het was aangenaam maar wel af en toe bewolkt. Het waren sowieso zalige temperaturen in Valencia, jawel zelfs eind oktober. Sommige mensen kozen voor een optionele boottocht door het natuurpark Albufera met zijn rijstvelden, uitheemse bomen en een grote diversiteit van vogelsoorten. Dit allemaal omgeven door traditionele dorpjes waar je lekkere paella kan eten. Dat gebeurde dan ook in Palmar.

Andere mensen trokken richting de oude stad op zoek naar souvenirs en versnaperingen uit de Mercado Central om nadien richting het Wetenschapspark te sporen. Dit om het indrukwekkend levenswerk te aanschouwen van de fel besproken architect Santiago Calatrava, die trouwens ook in Luik-Guillemins (station) aan de slag was. Daarna ging het richting het behoorlijk gevulde strand waar - jawel - hier en daar gezwommen werd. Wij hielden het bij pootje baden en heerlijk zonnen in het zand en sloten af met een terrasje. Een drukke dag die eindigde voor mijne maat en mezelf aan het bekende Valenciaanse stadion Mestalla (bekend om zijn zeer steile tribune) waar op maandagavond om 21 uur de match Valencia-Cadiz doorging, bijgewoond door 41.647 toeschouwers. Voor wie interesse heeft: thuisploeg Valencia won met 2-0. Olé! Dan ging het richting hotel waar we nog een aantal uitgelaten JMT’ers tegen het lijf liepen. Het scheen er leuk aan toe te gaan in de bar maar aangezien het vroege tijdstip van de vlucht (opstaan om 6u) kozen we voor het bed. Met een beetje heimwee trokken we op dinsdag richting luchthaven voor de terugvlucht waarna JMT Mol omstreeks half één arriveerde in het regenachtige Eindhoven. Sommige leden bleven nog wat langer in Valencia om te genieten van deze prachtige stad. Van één ding kunnen we zeker zijn: het was een uitstekende en goed georganiseerde trip met toffe mensen.

Samen uit, samen sterk. (svh)
Bedankt voor het gezelschap: Sonja & Alex, Ilse & Bart, Monique & Roger, Chris & Roger, An & Guy, Tini & Danny, Nicoletta & Jef, Hanne & Jan, Tinne & Jurgen, Carola, Carine, Natalie G., Natalie R., Sandra, Els V., Els W., Hannah, Tina, Huguette, Marleen V., Marleen D., Nancy, Miriam, Elke, An D., Peter, Geert, Jan, Bart W., Bart M., Sis en vooral Ieke en Tessa.

318 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page